Lignano je mesto, ki je idealno za kratek pobeg iz vsakdana. V prvotnem načrtu je bilo, da bomo v mestu prespali, vendar par dni bred odhodom in v glavni sezoni (zadnji vikend pred koncem poletnih počitnic) cenejše sobe od 100€ nismo našli. Zato smo se odločili, da iz Ljubljane krenemo zgodaj zjutraj in se tako v slabih dveh urah pripeljali do naše prve destinacije – živalskega vrta Punta Verde. Pomagali smo si z navigacijo, ki nas je brez težav odpeljala do velikega parkirišča pred vhodom v vrt.

Ko smo stopili iz avta, je bilo takoj jasno, da smo se oblekli preveč. V Ljubljani se je že malo shladilo, tu pa je bilo še vedno poletno vreme, saj mesto leži tik ob morju. V avtu sem našla pozabljene natikače, dolge hlače pa sem zavihala in življenje je bilo takoj lepše 🙂 Vstopnina za vstop v park je bila 14€, za otroke do dveh let je obisk brezplačen. Park je lep, v času našega obiska je bil na ogled tudi žirafji mladič, ki je takoj prevzel našo najmlajšo članico. Na ogled so tudi flamingi, lahko se sprehodite po veliki zagrajeni ogradi z različnimi vrstami ptic, ogledate si lahko tudi terarij s krokodilom. V vrtu je tudi prijetna restavracija, kjer smo spili odlično italijansko kavo. Za celotni ogled smo potrebovali dobri dve uri.

Po prijetnem sprehodu smo se odpeljali še naprej, do konca mesta, kjer je dolga peščena plaža. Pot je vodila mimo luksuznih hiš, apartmajev, hotelov. Mesto je uživalo v poletju, majhne trgovine so bile polne kratkih oblekic, klobukov, mask, kopalnih brisač. Plaža je bila urejena, na njej so bili postavljeni ležalniki, na določenih mestih si lahko najel tudi kot nekakšno posteljo z baldahinom. Idealno za vse, ki želijo dan preživeti v senci pod dežnikom, na ležalniku in s knjigo v roki. Moški del odprave se je kopal, Ronja in jaz pa sva samo namočili noge. Voda je bila topla, vendar jaz nisem ravno ljubitelj mivke, poleg tega pa je dolg prehod iz plitke v globoko vodo – idealno za mlajše otroke.

V mestu je tudi kar nekaj parkov – vodni park, lunapark, park namenjen otrokom in park, katerega smo iskali mi – Gulliverlandia.  Navigacija nas je vztrajno vozila do AquaSplash parka, ki stoji ob glavni cesti in za katerega potrebuješ kopalke, saj je polno toboganov in podobnih vodnih zabav. Dvakrat smo se že obrnili in nato le zavili na stransko ulico, ki nas je vodila do vhoda v park. Malo naprej je bilo veliko brezplačno parkirišče. Zakaj smo se odločili za obisk tega parka? Ker sem prebrala, da je park primeren tudi za mlajše otroke, za obisk ne potrebuješ kopalk in da si lahko, v ceni vstopnice, ogledaš tudi različne predstave (seveda ob določenih urah).

Park je res prijeten, namenjen mlajšim otrokom, vendar vseeno starejšim, kot naša Ronja (torej vsaj 3+). Vstopnina v park je 18€. V parku je mini prosti pad, tobogani po katerih se voziš s preprogami, gokart steza, po kateri se voziš mimo svetovnih znamenitosti – Eifflovega stolpa, Taj mahala, Malezijskih dvojčkov. Super je tudi vodna atrakcija – drevak za dva, ki vozi po vodi, nato pa te povleče nekaj metrov proti vrhu in te s hitrostjo spusti v vodo. Sama sem bila čisto mokra, vendar je bilo vroče, tako da sem se hitro posušila. Možnost je tudi obiska vlakca, imajo pa tudi poseben vlakec, ki je namenjen samo otrokom. V delu parka so na ogled tudi dinozavri.  V parku je tudi akvarij, v katerem imajo različne ribe in mini tunel z morskimi psi. Ogledali smo si tudi predstavo z morskimi levi in cirkuško predstavo. Naša Ronja je bila nad prvo čisto navdušena, nad cirkuško predstavo pa smo bili malo razočarani. Zakaj? Ker je predstava potekala v Italijanščini (vem, je logično) in ker so prikazali le dve točki – eno s klovnom, ki je veliko govoril in stal v sredini arene z pokvarjenim avtomobilom in drugo s tremi arami. Are so naučene, da vozijo nakupovalni voziček, prepoznajo like in barve. Na koncu je možnost tudi fotografiranja z njimi, cena fotografije pa je 5€.

Za celotno pot smo porabili: 45€ za bencin, 32€ za vstopnine / osebo, 8€ za dve kavi in pico iz trgovine / osebo.

Preživeli smo super dan in si vsaj za nekaj časa napolnili baterije :). Torej obisk mesta priporočam vsem (tudi tistim, ki nimate otrok) za krajši pobeg iz vsakdana.

 

Fotogalerija: