PODALJŠAN VIKEND V ISTANBULU

V mesto sem se preprosto zaljubila. Načeloma se v mesta, katera obiščem, ne vračam, ampak za Istanbul, ki je zame energično in kulture polno, to ne velja. Je tudi zelo pomembno trgovsko mesto, kjer najdete vse – od najboljših začimb, poceni oblačil, do različnih stvari za dom.

LETALSKA KARTA IN PRENOČIŠČE

Leteli sva iz Brnika z letalsko družbo Turkish airlines, let je trajal približno dve uri. Karto sva kupili dober mesec prej, cena je bila 140€. Hotel sva našli blizu Galata mostu, cena je bila 65€ /na osebo za 5 dni z vključenim zajtrkom. Iz letališča sva se do hotela odpeljali  z metrojem, ki je hitro, enostavno in poceni prevozno sredstvo po mestu.  Priporočam vam, da kupite Istanbul Card (kot pri nas kartica Urbana), na katero si naložite denar in s tem plačujete vožnje po mestu (metro, ladja, bus). Cene s plačilom z Istanbul Card so kar za polovico cenejše, kot če bi kupili običajno karto.

BAZAR

Grand bazar je prava kulturna izkušnja. Če ga obiščete zjutraj, so trgovci veliko manj vsiljivi, manj  je gneče. Popoldne in zvečer pa je čisto drugačna slika – bazar je poln ljudi, trgovci so zelo komunikativni in se trudijo čim več prodati. Najbolj prodajane stvari na bazarju so sladkarije na sto in en način (baklave, turški med, lokum ratluk različnih okusov, večini je dodana pistacija, prav vse pa je možno pred nakupom poskusiti) čaji (za sprostitev, ljubezenski čaj, jasmin, za diabetike, granatno jabolko, sivka, vrtnica, zeleni čaj s pomarančo…) in seveda začimbe (od kurkume, kardamoma do posebnih mešanic ..).

RESTAVRACIJE

Hitre ali luksuzne restavracije. V vseh je možno dobiti kebab, wrap, tudi bureke, odvisno je le od postrežbe. Ugotovili sva, da z ceno juhe ugotoviva, kako draga je restavracija  – cene za juho se gibajo od 3 lir naprej, tudi čez 10 lir v dražjih, turističnih restavracijah. Seveda na enak način rastejo tudi cene za ostalo hrano. Priporočam vam domačo restavracijo Koftecisi v predelu kjer stojita Modra mošeja in Hagie Sofije, nasproti metro postaje Sultanahmet. Hrana je zelo dobra in cenovno ugodna za ta predel mesta. Par metrov stran pa je najboljša slaščičarna, katere ne morete zgrešiti in v kateri imajo odlične pudinge in torte. Žal pa je velikokrat potrebno čakati na prosto mizo. Cena za puding je okrog 9 lir. Sladice izgledajo odlično, prav takšen je tudi njihov okus.

TURŠKA KAVA

Kavo sva pili v njihovih tradicionalnih turških kavarnah (katerih je po mestu veliko). Postrežejo jo v  majhnih skodelicah, je odličnega, specifičnega, močnega okusa. Cene za skodelico prave turške kave so različne. Vrtijo se okrog 5 lir.

AZIJSKI DEL ISTANBULA

Razlike v ceni med evropskim in azijskim delom Istanbula so velike.  Npr za kilogram določene sladice boste v evropskem delu odšteli 70-75 lir,v azijskem pa le 35 lir, torej polovico manj.

Do azijskega dela sva se odpeljali z ladjico iz postaje Eminonu (poleg Galata bridge) do postaje Uskudar, kar je trajalo približno 15 min. Na poti do azijskega dela (blizu postaje Uskudar) stoji na majhnem otočku zelo znan svetilnik The Maidens Tower, ki je najprej služil prvotnemu namenu, nato je bil zapor in kasneje obrambni stolp, danes pa je luksuzna restavracija.

Tudi v azijskem delu mesta je velik bazar. Kupila sem si nove usnjene čevlje, torbico, polno nogavic za 1 liro, različne turške sladice za domov, posebne marmelade (iz vrtničnih cvetov), rožičev sirup, turško džezvo za kuhanje kave. Priporočam, da glavne nakupe opravite tu, namesto na Grand bazarju na evropskem delu.

ŠE NEKAJ KULINARIČNIH ZNAČILNOSTI:

 • Listi trte, v katere zavijejo meso,riž, zelenjavo in vse seveda začinijo. To nato zavežejo, skuhajo in na koncu polijejo z olivnim oljem.
 • Simitke so nekakšen kruh prepleten v kito in zavit. Lahko so navadne, s sezamom ali kakšnimi podobnimi semeni. Stanejo 1 liro ali pa kaj več, odvisno od prodajalca in lokacije. Prodajajo jih ulični prodajalci ter pekarne.
 • “Pide” je tradicionalen kruh, ki ga morate poskusiti.
 • Boza je značilna pijača iz prevrete koruze.
 • Kokorech je jed iz drobovine drobnice (koz, ovac) – izj pljuč, ledvic, srca, zavita v njihova čreva. Vse to je pečeno, začinjeno in postreženo v kruhu.
 • Kebab. Meso je odlično, dodana je se zelenjava (večinoma paradižnik in solata) in pomfrit. Meni je najboljši v tortilji (wrap).
 • Kebab Gozleme – testo razvaljajo, napolnijo s krompirjem, sirom, špinačo ali mesom. Za jed sva plačali 5,5 lire. V nekaterih restavracijah je prav poseben prostor (večinoma ob zunanjem steklu), v katerem sedi  Turkinja vsem na očeh (mimoidočim in gostom) in jih izdeluje.

NAKUP OBLAČIL

Najboljši kraj za nakup oblačil, ki so dobre kvalitete, znane blagovne znamke in cenovno ugodne, je Taksim street. In kako priti do te slavne ulice? Najprej se je potrebno sprehoditi iz Galata mostu proti Gelata stolpu (stoji na hribu), ki je viden že od daleč in od koder je prekrasen pogled na mesto. Ulica Taksim je približno 10min oddaljena od stolpa. Na njej najdemo trgovine različnih blagovnih znamk – Nike, Zara, Mango, Adidas, Mac… Seveda je tudi tu polno trgovin s tradicionalnimi sladkarijami, kavo ter različnimi restavracijami in kavarnami – od McDonaldsa, Burger Kinga, Starbucks kavarne, kioskov s kebabi, uličnih prodajalcev, ki prodajajo kostanj in simitke. Skozi celotno ulico vozi rdeč tramvaj, ki je zaščitni znak za ta predel.

Obiskali sva outlet trgovine Mango, kjer sva že preteklo  leto kupili modna in kvalitetna oblačila za zelo nizko ceno. V primeru, da bi zapravili več kot 180 lir, bi dobili poseben račun, s katerim bi lahko uveljavljali tax free (vračilo takse) na letališču. Znesek je odvisen od trgovine, nekatere imajo vračilo takse že pri manjših zneskih.

HAMAM

Obiskali sva turško kopel – hamam. V preteklem obisku Istanbula sva neuspešno iskali hamam, saj sva pričakovali neko večjo stavbo, jasno nakazano, da gre za spa. Vendar je večina hamamov skritih v zakotnih ulicah oz. so vhodi skriti med trgovinami in restavracijami, mimo katerih sva večinoma, zaradi vsiljivih prodajalcev, šli zelo hitro. Večina obiskanih turških kopeli že pri vhodu ni izgledalo najbolj čisto, nekatere niso bile striktno ločene za moške in ženske.

Cena za tretma, ki je vključeval 15 minutni ročni piling in uporabo hamama, je bila 32€. Ceneje je, če si piling naredite sami in tako plačate le vstop v hamam, ampak priporočam, da ga naredi zaposlena, saj je bilo to zame najboljši del obiska. V ceno je všteta tudi rokavica za piling (ki ostane vaša) in spodnje hlače, katere je potrebno imeti oblečene. Dobili sva tudi posebno rjuho (brisačo), možnost je bila, da bi si izposodili natikače. Osrednji prostor je bil velik, na sredini je bila od tal vzdignjena plošča, ki je bila ogrevana in na katero si se lahko ulegel. Namesto ravnega stropa hamama je bila ogromna kupola z izrezanimi zvezdicami, skozi katere je prihajal v prostor zrak. Najprej sva se za približno 15 min ulegli na ploščo, nato je prišla do naju zaposlena, ki naju je naprej namilila, nato pa nama je z grobo rokavico naredila piling. Na koncu nama je umila še lase in naju napotila na drugo stran plošče, ki je bila še toplejša, kjer sva ležali in se greli. Res super izkušnja, katero vam priporočam.

Glavne znamenitosti Istanbula, ki sva si jih ogledali že pri prvem obisku;

 • Galata Tower – priporočam vam, da se na stolp povzpnete v lepem vremenu, saj boste le tako imeli jasen pogled na mesto. Iz stolpa je prečudovit krožen pogled na celotno okolico.
 • Galata bridge – most, ki kar kipi od kulture in življenja. Domačini prodajajo tu različne stvari, čistijo čevlje, lovijo ribe.
 • Cisterna Bazilika– zelo zanimiva atrakcija. Prostor za shranjevanje vode v preteklosti, vodna cisterna. Ima 336 marmornih stožcev in je osvetlena s skrivnostno svetlobo.
 • Hagia Sophia – zgradil jo je cesar Justinian kot največjo katedralo na svetu, kasneje je postala mošeja, sedaj pa je muzej. Notranjost je čudovita in vredna ogleda.
 • Modra mošeja (mošeja Sultana Ahmeda) – zelo turistična mošeja, s šestimi minareti. Notranjost je obdana z modrimi ploščicami.
 • Golden horn – prijeten predel ob Galata mostu, kjer je polno življenja. Tu lahko poskusite odličen ribji sendvič ali pa se okrepčate s simitko.
 • Taksim street – znana ulica s trgovinami, restavracijami, po kateri vozi tramvaj.
 • Topkapi palace – lepa palača, nekdanje domovanje Sultana in njegovih deklet. Prijeten kraj za raziskovanje, posedanje na vrtu in fotografiranje.
 • Bospor – izlet z ladjico po ožini.
 • Hipodrom – sedaj sta ostala dve dva velika stebra na trgu, v preteklosti pa je bil tu velik hipodrom.

Za konec pa še popotniški nasvet – Istanbul čim prej obiščite, saj boste zagotovo navdušeni nad vso kulturno drugačnostjo, ki jo mesto premore. Najejte se ribjih sendvičev, popijte na litre svežega soka granatnega jabolka, uživajte ob požirkih odlične kave, umirite se v eni od mošej in se sprostite v hamamu. Garantirano boste “napolnili baterije” :).