LIGNANO

Lignano je mesto, ki je idealno za kratek pobeg iz vsakdana. V prvotnem načrtu je bilo, da bomo v mestu prespali, vendar nekaj dni bred odhodom in v glavni turistični sezoni (zadnji vikend pred koncem poletnih počitnic) cenejše sobe od 100€/ noč nismo našli. Iz Ljubljane smo se zato odpeljali zgodaj zjutraj (da bomo čim bolje izkoristili dan) in se v slabih dveh urah pripeljali do naše prve točke ogleda– živalskega vrta Punta Verde.

Ko smo stopili iz avta, je bilo takoj jasno, da smo se oblekli preveč. V Ljubljani se je že malo shladilo, tu pa je bilo še vedno poletno vreme, saj mesto leži tik ob morju. V avtu sem našla pozabljene natikače, dolge hlače pa sem zavihala in življenje je bilo takoj lepše 🙂 Vstopnina za vstop v živalski vrt je bila 14€ / osebo,  za otroke do dveh let je obisk brezplačen. Park je lep, v času našega obiska je bil na ogled tudi žirafji mladič, ki je takoj prevzel našo najmlajšo članico. Videli smo flaminge, krokodila, se sprehodili po veliki kletki z različnimi vrstami ptic, vse skupaj pa smo se zadržali dobri dve uri. V vrtu je tudi prijetna restavracija, kjer smo spili odlično italijansko kavo.

Po prijetnem sprehodu smo se odpeljali še naprej, do konca mesta, kjer je dolga peščena plaža. Pot je vodila mimo luksuznih hiš, apartmajev, hotelov. Mesto je uživalo v poletju, majhne trgovine so bile polne kratkih oblekic, klobukov, mask, kopalnih brisač. Peščena plaža je bila lepo urejena – je idelana za vse, ki želijo dan preživeti na ležalniku, pod senčnikom in s knjigo v roki. Voda je plitka in se počasi dviguje v globoko, kar je idealno za vse družine z majhnimi otroci.

V mestu je poskrbljeno tudi za zabavo. Najdemo različne zabaviščne parke – od vodnih parkov (AquaSplash park), do tematskih parkov in parka, namnjenega mlajšim otrokom, katerega smo obiskali mi – Gulliverlandia. Zakaj smo se odločili za obisk tega parka? Ker je park primeren tudi za mlajše otroke, ne potrebuješ kopalk (le nekaj atrakcij je povezanih z vodo) in v ceno vstopnice pa so všetete tudi različne predstave (predstava z morskimi levi, cirkus z arami…)

Park je res prijeten, namenjen mlajšim otrokom, vendar vseeno starejšim, kot je bila naša Ronja (torej vsaj 3+). Vstopnina v park je 18€ / osebo. V parku je mini prosti pad, tobogani po katerih se voziš s preprogami, gokart steza, ki pelje mimo svetovnih znamenitosti – Eifflovega stolpa, Taj mahala, Malezijskih dvojčkov. Super je tudi vodna atrakcija – drevak za dva, ki te iz višine s hitrostjo odpelje v vodo, pri spustu pa te močno pošprica. Zabaviščni pak ima (kot se za parke spodobi) vlakec (smrti -v zelooo mili obliki, brez obračanja na glavo), vozi pa tudi poseben vlakec, ki je namenjen samo otrokom. V delu parka so na ogled tudi dinozavri.  Imajo še akvarij z različnimi vrstami rib in manjši tunel z morskimi psi. Ogledali smo si tudi cirkuško predstavo in predstavo z morskimi levi. Naša Ronja je bila nad drugo čisto navdušena, nad cirkuško predstavo pa smo bili malo razočarani, saj so govorili le v Italijanščini, pokazali pa so dve točki – s klovnom, ki se je ukvarjal le s svojim pokvarjenim avtomobilom in je ves čas govoril.  Drugi del predstave pa so bile are, ki so vozile nakupovalni voziček, prepoznale like in barve. Na koncu je bila možnost tudi fotografiranja z njimi, cena fotografije 5€.

Znesek celodnevnega izleta: 45€ za bencin, 32€ za vstopnine / osebo, 8€ za dve kavi in pico iz trgovine / osebo. Za ronjo smo imeli hrano s seboj.

Preživeli smo super dan in si vsaj za nekaj časa napolnili baterije :). Obisk mesta priporočam vsem (tudi tistim, ki nimate otrok) za krajši pobeg iz vsakdana. Mi se zagotovo še vrnemo.