MALEZIJA IN SINGAPUR

Iz Ljubljane sva letela s turško letalsko družbo, s postankom v Istanbulu in s končno destinacijo – Kuala Lumpur (KL), v katerega sva prispela dopoldne. Na letališču sva šla na vlak Klia expres, ki vodi do KL, ustavi pa se tudi v Putrayaji, ki je 15 min oddaljena od letališča in ki je glavno gospodarsko mesto Malezije. Prvotni načrt je bil, da bova v tem mestu našla hostel, zato sva se s vso prtljago odpeljala do glavne znamenitosti – do velike mošeje na umetno zgrajenem jezeru. Žal pa v Putrajayi nisva našla nobenega prenočišča, zato sva morala spremeniti plan in še isti dan nadaljevati pot v dve uri oddaljeno Melako, kjer sva našla prijeten hostel.

PUTRAJAYA

Putrajaya je mesto 25 km južno od Kuala Lumpurja, ki služi kot zvezno upravno središče Malezije. Zaradi prostorske stiske in preobremenjenosti na področju KL, se je sedež premaknil iz Kuala Lumpurja v Putrajayo. Glavna znamenitost je Putra Mosgue, mošeja ki sprejme do 8.000 vernikov ter do 2.000 vernic v prvem nadstropju. Dokončana je bila leta 1999, izgradnja kompleksa pa je bila mizarno visoka (80.000 MIO).

MELAKA

Je prijetno ribiško mesto, z številnimi muzeji. Mestu so najprej vladali Portugalci, nato so ga zavzeli Nizozemski osvajalci, v času Napoleona Britanci, po letu 1963 pa se je mesto pridružilo samostojni Maleziji.

  • Zelo znana je glavna turistična ulica v predelu China town, kjer je vsak zvečer ulični market s stojnicami s hrano, oblekami, spominki, tehniko…
  • Muzeji – v mestu je zelo veliko muzejev, ki prikazujejo zgodovino mesta in značilnosti malajske kulture. Zelo znan je pomorski muzej v sklopu katerega se lahko povzpnete tudi na ladjo.
  • Paul`s church – ostanek cerkve na vrhu hriba od koder seže pogled do morja
  • Christ church Melaka 1753 – zgradili so jo Nizozemci, je v rdeči barvi, prav tako stavbe v njeni okolici. Cerkev predstavlja največjo znamenitost Melake.

 

SINGAPUR

Po ogledu Melake sva pot nadaljevala do Singapurja, kjer sva prespala v 21. nadstropju pri domačinki. Bila sva očarana nad vsemi visokimi stavbami, nad čistočo, nad redom, nad vljudnostjo in sporazumevanjem v angleščini. Zakaj je celotna država tako urejena in disciplinirana? Ker so za neupoštevanje zakona zelo stroge kazni.

Znamenitosti mesta Singapur:

Zaliv Bay – okoli zaliva se lahko sprehodite in občudujete visoke poslovnih stavbe, kip Merliona ter znani hotel Marina bay sands.

Marina bay sands – znamenitost mesta, ki je ne morete zgrešiti. Tri stolpični hotel, na katerem je postavljena ladja. Na eni strani ladje je bazen za hotelske goste z razgledom na mesto, na drugi strani pa razgledna ploščat za vse obiskovalce. Za razgled je seveda potrebno plačati vstopnino. Priporočava, da se na “ladjo” povzpnete pozno popoldne in počakate na sončni zahod ter večerni razgled zaradi vseh luči, ki mestu dodajo poseben pečat. Ob 20.00 uri pa ne smete zamuditi glasbenega light show, ko na ladjo posijejo reflektorji, predstavo pa spremlja tudi glasba.

Merlion –znamenit  kip – pol lev, pol riba, ki stoji nasproti hotela ladje in ki občasno bruha vodo.

Botanični vrtovi – Gardens by the bay. Dva velika rastlinjaka, ki se nahajata v parku ob zalivu (nasproti hotela ladje). V eni od njih je umetno narejen tropski vrt, v drugem pa najdete polno orhidej. Malo naprej od rastlinjakov pa je umetno narejen gozd, med umetnimi drevesi pa se je možno po mostovih tudi sprehoditi.

ZOO Singapur –  nahaja se v naravi, v deževnem gozdu in to je verjetno razlog, da so ograde velike in naravne, pristne.  ZOO ima veliko število vrst živali – od opic vrste nosani, ki so značilni za borenjski del malezije, do koal, krokodilov, polarnih medvedov, orangutanov… Notri je tudi manjši botanični vrt, kjer so predstavljene avtohtone rastlinske vrste Azije. Priporočam tudi predstavo s sloni, ki na zabaven način pokaže trening s sloni.

Sentosa – umetno narejen otok, na katerem so različni zabaviščni parki, akvarij, restavracije, hoteli, casinoji, muzeji… Otok je idealen za celodnevno zabavo, vendar atrakcije ravno niso poceni (vstopnine  za posamezne atrakcuje so od 15€ / osebo dalje).

 

NAZAJ V MALEZIJO

TAMAN NEGARA

Iz Singapurja sva pot nadaljevala nazaj v Malezijo, v Taman Negaro, najstarejši deževni gozd na svetu. Ker je bila pot iz Singapurja dolga – najprej sva se morala odpeljati do Kuala Lumpurja, tam presesti na drug avtobus in se nato odpeljati do Jerantuta, kjer sva prespala, zjutraj pa pot nadaljevala do uro in pol oddaljenega mesta Kuala Tahan. Kuala Tahan je izhodiščno mesto za treking, v mestu je polno prenočišč.

Taman Negara je najstarejši deževni gozd na svetu, star nekje 130 MIO let, razprostira pa se na 434,350ha (kot 9-10 Singapurjev skupaj). V parku so največji viseči mostovi med drevesi, 40m nad tlemi. V deževnem gozdu je zelo pestro živalstvo, prav tako rastlinstvo. videli smo kačo, različne kuščarje, ptice, kaćice, velike mravlje, termite, zavohali smo tapirje in divje slone, ki so svojo prisotnost kazali z sledmi v blatu in z iztrebki.  Značilnost Malezije (in tudi parka) je največja roža na svetu Rafflesia, ki ima rdečkast cvet brez stebla. Težka je do 10kg, oddaja neprijeten vonj po gnilem mesu, cveti konec novembra oz. v začetku decembra. Je zelo redka rastlina, raste v notranjosti džungle, do nje bi hodili več dni.

KOTA BAHRU

V parku Taman Negara sva ostala dva dni (prespali smo v jami med netopirji), zvečer pa sva se odpeljala nazaj v mesto Jerantut ter do Kota Bahru, mesta, ki je znano po tržnici Siti Khadijah. Gre za pokrito tržnico z barvito notranjostjo, ki je dobro vidna iz tretjega nadstropja. Posebnost je tudi, da na tržnici prevladujejo ženske prodajalke. V času najinega obiska je bila tržnica v prenovi.

Nočni market – zaživi, ko se stemni. Je idealni prostor za večerjo, za poizkušanje malezijskih jedi, ki so sveže, saj jih pripravljajo pred vami.

LANGKAWI

Od tam pa sva pot nadaljevala do otoka Langkawi, ki je davkov prost otok. Sestavlja ga 99 otokov, trije so naseljeni, največji in najbolj naseljen pa je ravno Langkawi. Nastanjena sva bila na plaži Pantai Cenang, z veliko hoteli in restavracijami ter seveda trgovinami. Plaža je peščena, z ležalniki, za katerega boste odšteli 10 RM na dan. Voda je bila zelo topla. Vam pa na otoku ne bo dolgčas, saj ponuja veliko možnosti za vodne športe (smučanje na vodi, vožnjo z vodnimi skuterji, kajtanje, jadranje, snorkljanje, potapljanje), ogledate si lahko krokodiljo farmo, raziščete džunglo, se hladite v slapovi… Največja značilnost otoka pa je Skybridge, na katerega se povzpnete z gondolo.

Mangro safari – Najprej smo se odpeljali na poseben zajtrk – s toasti smo nahranili pisane tropske ribice. Nato smo se odpeljali do posebnih opic vrste makaki, ki plavajo, saj se hranijo z rakci, po katere morajo v vodo. Ogledali smo si največjo značilnost otoka – orle, ki so lovili ribe (zaščitni znak otoka je orel). Obiskali smo ribjo farmo, kjer so različne vrste rib, raki v posebnih bazenih v morju, iz katerih si lahko ujamete tudi kosilo. Za konec smo si ogledali še jamo, v kateri so domovali netopirji in izlet zaključili na najlepši plaži otoka – na plaži z belo mivko.

Skybridge – Z gondolo sva se odpeljala do razglednih ploščadi, nato sva se sprehodila še do slavnega mostu, od koder je čudovit razgled na zeleno pokrajino, na otočke (tudi na sosednjo Tajsko). Res super izkušnja. Most je 687m nad morjem (605m visok hrib in na njim 82m visok most), dolg je 125m in sprejme lahko do 250 ljudi. Pri vhodu, kjer prodajajo karte je večji kompleks trgovin, restavracij. Tu je tudi zanimiv 3D muzej, kjer lahko narediš zanimive fotografije.

Seven wells –  10 minut hoje  stran od parkirišča za Skybridge je park s slapovi. Najprej sva se podala po strmih stopnicah do predela Seven wells, ki je ime dobil po sedmih bazenih, v katerih je možnost kopanja.. Na koncu teh bazenčkov je varnostna ograja, saj se stena prevesi in voda pade v obliki visokega slapu navzdol v dolino. Tudi tam se je bilo možno kopati, a je bilo preveč ljudi, tako da vam priporočam, da se ohladite v teh sedmih bazenčkih (čeprav je do njih kar strma pot).

Kip orel – je simbol otoka. Kljub tem, da je zelo znan, sva ga iskala kar nekaj časa (na turističnih točkah otoka ga ni bilo). Odkrila sva ga po naključju, ko sva se vračala nazaj v pristanišče. Torej kje stoji…pri pristanišču.

KUALA LUMPUR (KL)

Spala sva v predelu Bukit Bintang, ob glavni ulici, kjer je polno lokalnih restavracij, trgovin. Soba je imela čudovit pogled na “dvojčka”. Bukit Bintang je predel mesta, kjer je veliko trgovskih centrov, trgovinic, hotelov, restavracij in del mesta, ki nikoli ne spi. Predel je sinonim za nakupovalno – zabaviščni del okrožja KL.

Posebnost mesta je Monorail, vlak, ki vozi nad mestom in je idealen za vožnjo po prometnem mestu.

Petronas Twin Towers (“dvojčka”) – najbolj znana stavba v KL. Dvojčka sta še posebej lepa zvečer, ko zasijeta v soju luči. Za 80 RM se lahko povzpnete na hodnik v 41. nadstropje, ki dvojčka povezuje  (pred leti pa je bil vzpon zastonj). Imata 88 nadstropij, visoka sta 451,9m.

Tower – stolp je visok 421m in je sedmi največji telekomunikacijski stolp na svetu. Cena za vzpon je 49 RM.

China town – predel mesta, v katerem lahko kupite različne ponaredke znanih blagovnih znamk, magnetke, spominke, oblačila, dišeča mila, šale. Seveda pa brez barantanja ne gre.

Merdeka squere – trg na katerem stoji drog z malezijsko zastavo, ki naj bi bil največji na svetu (visok 100m). Poleg trga je zelo znana Sultan Abdul Samad palača.

Masjid Jamek najstarejša mošeja v mestu, iz leta 1909, vanjo pa gredo lahko le verniki.

Little India – predel mesta v katerem najdete značilne indijske stvari (sarije, hrano, dišeče palčke, krožnike, posode…).  Za 10RM si lahko s kano porišete obe roki.

Batu Caves – kompleks hinduističnih templjev v jami. Ves kompleks je sestavljen iz treh področij. Prva jama je blizu izhoda iz železnice, vstopnina je 5 RM, notri pa so različni hinduistični kipi. Na poti proti glavni jami se pogled odpre na trg z velikim pozlačenim kipom. Pot se nato povzpne po strmih stopnicah (272 stopnic), na levi strani je temna jama (dark cave), v katero je možno vstopiti proti plačilu (cca. 30 RM z vodičem) ali pa vzpon nadaljujete do glavne jame (vstop je zastonj). V celotnem kompleksu je bilo polno opic, ki so prava atrakcija za turiste. V glavni jami sva opazovala ljudi pri verskih ritualih, peli so, imeli kadila, dišeče palčke – tega res ne vidiš vsak dan!

ZOO Negara – Živalski vrt z 500 živalskimi vrstami, vendar ograde in celoten vrt zelo težko primerjam z  izkušnjo živalskega vrta v Singapurju. Imajo tudi pande,vendar morate za ogled kupiti še dodatno vstopnico. Je pa velik, z dokaj veliki ogradami.

HRANA

  • Roti – kot nekakšna palačinka,  ponujajo ga v vseh indijskih restavracijah za zajtk oz. za večerjo (do 11h in po 17h). Izbor je velik – navaden (plain), z jajcem, sirom, sezamom, banano. Cena je od 1RM do 3,5RM.
  • Laksa – ribja juha z zelenjavo (tipična malezijska jed)
  • Samosa – ocvrti žepki z zelenjavo (tipična malezijska jed)
  • Različni nudli in riž z zelenjavo, mesom… V Singapurju so nama namesto piščančjega mesa postregli s kurjimi nogicami.
  • “Čili crab” (rakovica) ter račka z rižem – obe zelo znani jedi, ki jih lahko jeste v Singapurju. Pri vsaki jedi, ki sva jo naročila, sva poleg glavne jedi “zastonj” dobila še juho.

TERMIN OBISKA

31. oktober -17. november 2015