india naslovnica

Kaj vse boste našli v dnevniku?

  • moje dogodivščine in konkretne nasvete za potovanje po Indiji,
  • kratke informacije o znamenitostih, živalih in rastlinah Indije,
  • barvne fotografije s potovanja in zemljevide,
  • moj izbor top 5 stvari, ki se vam lahko dogodijo v posameznem kraju,
  • moja razmišljanja in občutja na poti.

Knjiga je idealna za popotnike, ki nameravajo v Indijo, za tiste, ki so Indijo že obiskali in bi radi obujali spomine ter za tiste, ki bi radi potovali in spoznavali to skrivnostno deželo na klopci v parku, domačem naslonjaču ali med čakanjem na avtobus.

 

Knjiga je na voljo na potopisnih predavanjih, objavljenih na spletni /FB strani, lahko jo tudi naročite preko e-maila oz. kontaktnega obrazca.

Cena knjige je 19,90€, pri nakupu pa vam podarim še začimbe (curry, čili, kurkima, grško seno, kumina, masala chai).

Kurkumo poznamo po značilni rumeni barvi. To je tudi barva, ki jo imajo vse indijske jedi. Kurkuma se uporablja tudi za barvanje različnih materialov. Sicer je njena uporabnost v indijski kulinariki znana že več tisoč let. Ayurveda priporoča redno uživanje kurkume v manjši količini, saj deluje protivnetno, protiglivično, novejše raziskave kažejo, da deluje tudi proti rakavim obolenjem. Uporaba: juhe, omake, riž, kruh

Čili je pristal v Indiji s Portugalci v poznem 15. stoletju in je postal neločljiv del indijske prehrane. V indijski kuhinji se čili uporablja kot osnovna začimba, predvsem zaradi barve in tudi zaradi zdravilnega učinka, ki je protivneten. Deluje tudi proti bolečinam. Pospeši prebavo in zmanjšuje telesno težo. Najnovejše raziskave kažejo, da deluje proti rakom prostate in zmanjšuje holesterol. Uporaba:  v omakah.

Kumina je začimba, katero najdemo od Evrope do Azije. V indijski hrani je zelo  nepogrešljiva, večino proizvede država sama. Kumina naj bi pospešila prebavo, povečala apetit, pomagala pri slabostih in izboljša okušanje hrane. Uporaba:  v omakah in v rižu.

Grško seno se v indijski kulinariki uporablja kot zelišče, začimba ali zelenjava. Doma je v južni Evropi, vendar jo sedaj na veliko gojijo v Indiji. Deluje protivnetno, spodbuja tek, krepi želodec, pospešuje prebavo in delovanje črevesja. Raziskave kažejo, da zmanjšuje odpornost na inzulin in odstranjuje presežne trigliceride v krvi. Uporaba: za omake in juhe.

Curry – posebna mešanica PraNaShri je mešanica začimb, ki daje indijski navdih vaši hrani. Uporaba: riž, omake, meso.

Masala Chai – Črni čaj z začimbami