Zagotovo je še kdo med vami, ki ima podobno dilemo, kot sem jo imela jaz. Bom še nekaj časa potovala in videla še en del sveta ali je čas, da si ustvarim družino? Ali bom mamica pred tridesetim letom in se bom za nekaj let odpovedala potovanjem in bom dopust preživljala na hrvaški obali, kot večina družin z dojenčki oz. malimi otroci? Tega si ne predstavljam, zato bom združila moji dve največji ljubezni. Se to da? Glede na vse forume, bloge mladih družin in posvete s prijatelji, zagotovo. Seveda pa potrebuješ močne živce, potrpljenje, voljo ter pogum, da se odmakneš iz stalnice dneva (saj veste – vstajanje, hranjenje, igranje, sprehod, ponovno hranjenje, igranje, spet sprehod, igranje, hranjenje in spanje)  in si dneve, vsaj tiste na poti, malo obrneš na glavo.

Že preteklo leto sem imela nekaj pomislekov in skrbi glede potovanja ter letenja v nosečnosti. Bo kaj drugače? Grem lahko na letališču skozi detektor kovin? Potrebujem s seboj materinsko knjižico? Kaj pa sedeži na letalu – bodo udobni? In nenazadnje, lahko sploh potujem v nosečnosti? Želela sem, da je nova država, ki sva jo obiskala, primerno razvita, s sodobnimi bolnicami, vedela sem tudi da potovanje z deset kilogramskim nahrbtnikom na rami, ravno ne pride v poštev (glede na nosečniško omejitev 5kg dviga). S partnerjem sva zato izbrala potovanje po Združenih arabskih emiratih in Omanu. Najela sva avto in raziskovanje dežele izkusila malo drugače. In ja, na vsa zgoraj napisana vprašanja sem našla odgovore. Potovanje ni bilo skoraj nič drugačno od prejšnjih. Skozi detektorje kovine sem šla, saj nimajo (vsaj tako pravijo) vpliva na plod. Materinsko knjižico sem imela s seboj, vendar je nisem potrebovala. Sedeži so bili udobni, letenje ni bilo čisto nič drugačno od preteklih. V nosečnosti je dovoljeno potovati, vendar je priporočljivo leteti po treh kritičnih mesecih in pred sedmimi, ko pa je že potrebno potrdilo ginekologa za letenje. Če povzamem: potovanje je bilo čudovito in nekaj posebnega, saj sva vedela, da je zadnje, ko sva čisto sama.

Ker bi rada svojo porodniško res dobro izkoristila (kdaj pa bom še imela eno leto dopusta?), sem kmalu po porodu že brskala za letalskimi kartami. Najboljša opcija je, da odidemo v Kanado, v mesto Regina, kjer živi partnerjeva sestra z družino. Stanovali bomo pri njej (problem z nastanitvijo je rešen), brez težav bomo lahko kuhali kašice za malčico in prali goro njenih oblačil. Tokrat pa sem z novimi skrbmi in vprašanji glede poti. Kako je z dojenčkom na letalu? Lahko s seboj nesem kašice in voziček? Kako je z izenačevanjem pritiska pri dojenčkih in kako s časovnim zamikom? Bo malčica spala v postelji (ki jo brezplačno dobiš na letalu)? Bo sploh spala? Je na letalu prostor, kjer jo bom lahko previla? Kaj vse moram spakirati na pot?

Na zgornja vprašanja še nimam odgovorov. Jih bom pa imela čez par dni, ko bomo na prvo potovanje odšli vsi trije. Midva se že zelo veseliva, da bomo lahko cel mesec skupaj. Komaj čakam tudi tisti občutek metuljčkov v trebuhu, ko vstopim na letališče in vem, da se bom kmalu vkrcala na letalo in bom skrbi, vsaj za nekaj časa, pustila za sabo. Sedaj pa bo sploh drugače, ko gre z nama še najina najmlajša članica. Me prav zanima, kako se bo počutila na letalu. Mogoče pa bo postala svetovna popotnica, prav tako zaljubljena v potovanja, kot njena mama :).