ŽIVLJENJE V KANADI 

Tokrat nekaj besed in fotografij o Kanadi in mestu Regina, kjer smo nastanjeni. Je kar nekaj stvari drugačnih, kot so pri nas. Npr. poštar pusti pošto v nabiralnikih na začetku ulice, hidranti niso rdeče, ampak rumene barve. Stolpnic ni (razen v središču mesta, kjer so v njih poslovni prostori), po večini ljudje živijo v montažnih hišah (nekatere je možno, v primeru selitve, tudi prestaviti – si ne predstavljam, kako je, ko se hiša pelje po avtocesti). Večina oz. skoraj vsi, tudi tisti v večstanovanjski hiši, imajo na balkonu/vrtu žar. Novoletne lučke, okraski, snežaki so večinoma še vedno po travi, drevesih in hišah, saj je bilo do sedaj premrzlo, da bi jih odstranili (ja, sedaj je april). Kanadčani so zelo umirjeni vozniki, ki vozijo po predpisih. Razlog je v tem, da imajo zelo visoke kazni, poleg tega pa so policaji v civilu povsod (tudi po avtobusih in v nepolicijskih avtomobilih). Otroke v šolo pelje rumen šolski avtobus, ki ga je, v primeru, da stoji ter ima izvlečen stop znak in utripajoče rdeče luči, strogo prepovedano prehitevati. Tudi vozni park je čisto drugačen od našega, avtomobili so avtomatiki, večinoma pa se vozijo v velikih track-ih. V parkih se prosto gibajo zajci, ki zelo radi zaidejo na kakšen vrt. Ljudje so zelo prijazni, vljudni in ustrežljivi – ko sem pomirjala obleko, me je prodajalka najprej vprašala po imenu, zanimalo jo je tudi, zakaj jo potrebujem. Ker mi je bila prevelika, se mi je opravičevala in mi ponudila, da skupaj poiščeva novo. In na moje začudenje – ves čas me je nagovarjala po imenu.

KANADA

Kanada je druga največja država na svetu (takoj za Rusijo) vendar je zelo slabo poseljena. Ima 10 provinc in 3 ozemlja. Uradna jezika sta angleščina in francoščina.  Največ divjine je na severu, v kanadskih parkih pa domujejo različne vrste medvedov (ameriški črni medved, pri Hudsonovem zalivu tudi polarni medved), pume, bizoni, losi, karibuji ali severni jeleni, bobri….

REGINA

Mesto Regina je glavno mesto province Saskatchewan. V centru mesta stojijo visoke stolpnice, v katerih so poslovni prostori. Tu najdemo tudi trgovski center Cornwall (kjer imajo tudi del z različno hrano – mehiško, tajsko, grško, hitra prehrana…) in Victoria park. Dobrih deset minut hoje stran leži jezero Wascana, poleg njega stoji parlament, nedaleč stran pa tudi muzej Royal Saskatchewan, katerega sva si ogledala. Vstopnine v muzej ni, zaželjeno pa je, da prispevate donacijo. Muzej je v dveh etažah, v zgornji so prikazana različna življenjska okolja Kanade z nagačenimi živalmi. V kletni etaži pa je prikazano življenje domorodcev – »first nations«, poleg tega pa je na ogled razstava živih kač, ki živijo v Kanadi ter okostja dinozavrov. Jezero Wascana je umetno narejeno jezero. Sprehod okoli jezera je bil čudovit, saj je bilo jezero na določenih delih še zamrznjeno, na ledu pa so stale različne race, kanadske gosi in galebi.

MOOSE JAW

Zelo prijetno manjše mesto, v katerem stoji tudi hiša v obliki poročne torte. Poleg tega si tu lahko ogledate skulpturo največjega losa v Kanadi. Zelo znani so tudi podzemni tuneli pod mestom, kjer so se skrivali in skladiščili nezakonit alkohol, poleg tega pa so v njih prirejali različne igre na srečo, uporabni so bili tudi za prostitucijo. V muzeju izbirate med dvema turama – the Chicago Connection in med Passage to Fortune. Midva sva se odločila, da si ogledava prvo turo (malčico je pazila Donova sestra z družino), kjer nas je sprejela Miss Fanny, ki nas je najprej peljala v svoj salon in nato v sobane gangsterja Al Capona. V rovih nas je sprejel Gus, en od njegovih mož, ki nas je popeljal po skrivnih rovih pod mestom. Super je, ker je skozi  zabavno zgodbo prikazano življenje tega legendarnega gangsterja. Vstopnina je bila 16 dolarjev na osebo, celotni ogled/predstava pa je trajala skoraj eno uro. Če izberete drugo turo pa vas peljejo v rove, kjer so se skrivali kitajski priseljenci. Mesto je znano tudi po kanadskih vojaških akrobatih “Snowbirds“, ki z majhnimi lahkimi letali izvajajo akrobacije v zraku.

BUFFALO POUND PROVINCIAL PARK

V Kanadi najdemo zelo veliko nacionalnih parkov. Buffalo pound provincial park ima veliko jezero v katerem se obiskovalci poleti lahko kopajo, pozimi pa lovijo ribe (ice fishing) v hiškah, ki jih postavijo na tudi meter in pol debel led. V času našega obiska je bilo jezero na polovico zamrznjeno, vendar je bil led pretanek, da bi šli lahko nanj loviti ribe. Smo pa na obali videli hiško, ki jo uporabljajo za ta namen. V parku so na ogled tudi bizoni, ki so ograjeni. V parku je tudi umetno narejen most, ki nas pelje mimo trstičja, rogozov. Tu živijo pižmovke (vrsta glodalcev), videli smo njihova bivališča. Poleg tega pa je tu tudi veliko vrst žab, ptic, različnih insektov. Najbolj fascinantne pa so bile jate gosi, ki so ravno v času našega obiska letele nad nami. Ptic je bilo na tisoče, vse skupaj pa je trajalo približno pol ure, da so nas preletele. Letele so v črki V, bile so zelo glasne, jate pa so bile sestavljene iz kanadskih in snežnih gosi, vse pa so bile namenjene na sever. Kanadske gosi večinoma ostanejo v provinci  Saskatchewan, snežne gosi pa nadaljujejo pot čisto na sever Kanade. Vse ptice priletijo iz toplih držav ZDA.

Upamo, da nam bo uspelo obiskati še čim več krajev, saj dnevi zelo hitro bežijo. Vreme je trenutno na naši strani, saj je okoli 15 stopinj, snega in dežja pa zaenkrat ni. Naša Ronja je tudi super, saj zvedavo opazuje nov svet okoli nje;).