POTOVANJE PO KANADI

Kaj potrebuješ za potovanje po Kanadi? Avto in denar. Veliko denarja. Ja tole potovanje je malo drugačno od tistih azijskih – ko spiš za par evrov, ješ za manj kot evro in se voziš za drobiž. Kanada je draga država, za katero potrebuješ vsaj 100 dolarjev na dan za spanje in hrano. In še par deset dolarjev za bencin, vstopnine v muzeje in kakšen spominek. Tudi brez avta tu ne gre. Razdalje med mesti, parki, znamenitostmi so ogromne, javnega prevoza ni oz. je zelo slab. Najcenejše je jesti v restavracijah s hitro prehrano (Tim Hortons, KFC, McDonalds, Dairy Queen, Subway), kjer se giblje cena za meni s kavo okoli 10 dolarjev. Večina ima tudi »drive in«, tako da sploh ni potrebno zapustiti avta, ampak hrano lahko poješ kar v avtu.

VOŽNJA IN IZPOSOJA AVTOMOBILA

Tudi mi smo se odločili, da si izposodimo avto (cene se gibljejo od 30 dolarjev naprej / dan – seveda odvisno kateri avto rentaš). Odpeljali smo se v Saskatoon, v največje mesto v provinci Saskatchewan ali mesto mostov. Vožnja po Kanadi se ne razlikuje od naše – je pa veliko bolj umirjena in strpna. Upoštevati je treba 4 – stops, ko speljejo avtomobili v takšnem vrstnem redu, kot so prišli v križišče. Razlika je tudi v tem, da povečini ni semaforja za desno, ampak lahko zaviješ kadarkoli (seveda se prej preprišaš, da je cesta prosta). Vožnja do mesta je trajala dobri dve uri. Med potjo se mi je uresničila tudi zelo velika želja – videli smo dva losa, ki sta se pasla na travniku malo stran od ceste. Vesela, da sem videla še eno karizmatično žival v naravnem okolju!

SASKATOON ZOO

Ogledali smo si Saskatoon ZOO, ki je že manjši od tistega v Winnipegu – je kot nekakšen park z nekaj ogradami. So pa vseeno imeli nekaj eksotičnih živali – mačjo pando, komodoška varana, grizlija in neke manjše opice. Povsod pa so bile kanadske gosi, ki so se v parku že udomačile. Odpeljali smo se še do centra mesta, kjer smo parkirali avto in se sprehodili ob reki, prišli do parka in nato do velikega hotela – Delta hotel, ki je kot nekakšna stara graščina in v kateri naj bi baje strašilo. No, tu že ne bi spala, čeprav nočitev glede na vso ponudbo ni draga (od 150 dolarjev na sobo). Pred hotelom stoji angleški avtobus, ki je spremenjen v restavracijo s hitro prehrano. Ker vožnja po temi ni varna, smo se mogli vrniti nazaj. Zakaj ni varna? Zaradi vseh živali, ki ponoči prečkajo cesto in se lahko zaletijo v avtomobil.

KRAJI VREDNI OGLEDA BLIZU MESTA REGINA

Naslednji dan smo si ogledali še nekaj znamenitosti ob mestu Regina. Prva je Regina beach – jezero, kamor se hodijo domačini poleti kopat. V času našega obiska je bila na plaži le ena družba, ki je imela piknik in mi. Pihalo je, voda je bila mrzla, verjamem pa, da je poleti tu prijetna osvežitev in da se kar tre ljudi.

V bližini je tudi mesto Graven, ki je znano po tem, da gosti Country festival, ki ga obiščejo Kanadčani iz vseh provinc. Zanj je značilna velika kitara, ki nas pozdravi pri vstopu v mesto. Veliko mest, mimo katerih sva se vozila, ima različne »zaščitne znake«, ki prikazujejo kakšno značilnost mesta ali pa so postavljeni kar tako za zabavo. Ob cesti je tudi predel, kjer prodajajo lokalno zelenjavo ter sadje. V času našega obiska je bil odprt le pokrit rastlinjak, v katerem so prodajali sadike paradižnika, kumar, buč, različnih začimb in rož. V Kanadi je tudi zelo popularen »fairy garden« – mali vrt, ki si ga ustvariš kar v loncu z rožo. Kako? Posajena roža lahko postane drevo, če na zemljo dodaš mini stolčke, palčke, smrkce, vrtno uto…Bila sem navdušena – zagotovo bom tudi sama v Sloveniji imela nekaj podobnega!

Seveda pa smo si mogli ogledati tudi RCMP muzej – Royal Canadian Mounted Police muzej. Muzej predstavi delo policije, ki je v Kanadi zelo cenjeno in dobro plačano. Policaji so velikokrat postavljeni različnim nevarnim situacijam, za katere morajo biti zelo dobro izurjeni. Ogledali smo si film, v katerem je zelo dobro predstavljeno pol letno urjenje, ki ga prestanejo le najmočnejši – med drugim, jih pošpricajo s solzilcem, oni pa morajo kljub temu teči in se na koncu še boriti.  No zame zagotovo to ne bi bilo. Obiskovalci muzeja smo se preizkusili v različnih kriminalističnih ugankah, primerjali svoje prstne odtise in se na koncu tudi sami oblekli v njihove uniforme. Vsi, tudi najmlajša članica, smo se zelo zabavali.

GARAŽNA RAZPRODAJA

Za konec dneva (in eno – mesečnega) potovanja pa vam predstavim še eno značilnost Kanade – Garage sales (garažna razprodaja). Kaj to pomeni? Da ljudje v svojo garažo zberejo vse stvari, katerih ne potrebujejo več, jih označijo s cenami (katere je možno tudi še malo zbiti) in garažo odprejo za prodajo. Pred hišo postavijo tablo z napisom Garage sale in obesijo balone. Zelo zanimivo in v Kanadi zelo obiskano.

NAMESTO KONCA

Mesec potovanja je minil kot bi mignil, videli smo eno “pikico” Kanade, ostala pa bo na vrsti naslednjič. Naslednji obisk bo zagotovo poleti, ko bodo parki zelene barve,ko se bomo lahko kopali, ko bo sezona na vrhuncu. Ronja takrat ne bo več dojenček in bo potovanje malce lažje, kot je bilo sedaj. Se je pa naša mala popotnica izkazala za zelo potrpežljivo, radovedno in prilagodljivo. Komaj čakam, da spet kam gremo – Don bi rekel, saj še doma nisi in že sanjaš o novem potovanju 🙂