POT V WINNIPEG

Tudi Kanadčani praznujejo veliko noč, vendar nimajo prostega velikonočnega ponedeljka, ampak prost petek. Na koncu je vseeno, kateri dan je prost, le da je 🙂 . In ta podaljšan vikend je bil razlog, da smo se odločili, da gremo nekam dlje (kar pomeni več kot 3 ure vožnje v eno smer). V našem prvotnem načrtu je bil obisk mesta Calgary (in njihovega ZOO-ja, olimpijske vasi in bližnjega parka Banff), a smo si zaradi slabe napovedi (mraz, sneg in dež) premislili. No, če ne bi imeli dojenčka, bi zagotovo šli, vendar z vozičkom na mrazu in snegu res ne bi bilo prijetno. Rezervni plan je bil obisk 5 ur oddaljenega mesta Winnipeg, ki ima prav tako živalski vrt ter prijeten »downtown«. Za Ronjo je bila to sedaj najdaljša pot z avtom, katero pa je brez težav prestala, saj je večino poti prespala. Ostali smo v hotelu, za katerega smo plačali 100 dolarjev na noč. Res je, da bi v kakšnem obcestnem motelu spali za polovico manj denarja, vendar je bilo tu čisto, toplo, v ceno je bil vključen zajtrk in tudi kopanje v hotelskem bazenu. Verjetno bi, če ne bi imela Ronje, midva prespala v kakšnem cenejšem hotelu (kot sva na vseh prejšnjih potovanjih), vendar je sedaj čistoča sobe za našo malo popotnico na prvem mestu. Ronja se je odlično prilagodila, zaspala je brez težav. Tudi glede prehrane ni bilo problemov, saj smo s seboj imeli sadne in zelenjavne kašice, poleg tega pa je bila za zajtrk skuhana tudi kaša (poridge), katero je lahko jedla tudi ona, ves čas pa je bila na razpolago tudi vrela voda. Skratka – še bomo potovali in spali po hotelih 🙂 .

ZNAMENITOSTI MESTA WINNIPEG

Winnipeg je glavno in največje mesto province Manitoba. Nahaja se blizu meje z ZDA in je sedmo najbolj poseljeno mesto v Kanadi. Ime je dobilo po jezeru Winnipeg, skozi mesto pa teče reka, ob kateri poteka sprehajalna pot Tache promenade. Sprehodili smo se tudi po prijetnem turističnem predelu The Forks, kjer je velik park, amfiteater Oodena Celebration Circle – pomeni poklon vsem domorodcev, ki živijo na tem območju že več kot 6000 let. Vključuje sončno uro, observatorij in različne skulpture. Amfiteater včasih uporabljajo tudi za različne prireditve. Prečkali smo tudi zanimiv most Esplanade Riel, ki je namenjen le pešcem in pri tem opazovali posebno moderno zgradbo – muzej človekovih pravic Canadian Museum for Human Rights. V predelu The Forks je tudi market, kjer se lahko poceni in dobro najeste, saj imajo veliko izbiro različne hrane – od tajske, šrilanske, do burgerjev, poleg tega pa so tu tudi trgovine za nakup različnih spominkov. Mesto gosti tudi različne festivale, prav tako pa je pomembno v hokeju (ekipa Winnipeg Jets) in baseballu (ekipa Winnipeg Goldeyes). V mestu stoji tudi »slovenska« cerkev, saj v tem mestu živi več sto Slovencev. Cerkev smo tudi sami obiskali, imeli smo srečo, da je bila odprta ravno v času našega obiska. Naredili smo tudi krožno vožnjo po mestu. Mesto ima veliko več visokih stavb kot Regina, prav tako pa tu najdemo tudi stanovanjske bloke (in ne samo hiše kot v Regini). V spominu pa mi bodo ostali tudi različni pisani grafiti na stavbah, ki dajo mestu poseben čar.

Seveda pa ne gre brez obiska živalskega vrta – Assiniboine Park ZOO. Živalski vrt se ne ponaša ravno z veliko različnimi živalskimi vrstami, vendar je sprehod po parku vseeno zelo prijetno doživetje (sploh ob toplem in sončnem vremenu). Največji vtis pa je name naredil predel, kjer je predstavljeno mesto na severu Manitobe – St. Churchill in tam živeče živali. Lahko se usedeš na prave snežne sani, s katerimi se vozijo po zimski pokrajini in opazujejo severne medvede – ja, to mesto sem že dodala na seznam »Must see«! 🙂 Tudi v ZOO-ju imajo severne medvede, katere pa je možno videti na kopnem in tudi v vodi. Sprehodili smo se skozi poseben tunel, nad katerim so plavali tjulnji ter severni medvedi (seveda v ločenih prostorih). Ogledali smo si tudi izobraževalni center, kjer je prikazana biologija medveda ter šli še na otroško igrišče (tudi v slogu tjulnjev, medvedov in ledu). V centru je tudi kinodvorana, kjer smo si ogledali poučen film o življenju v tem severnem delu Kanade, kjer so ljudje v velikem sožitju z naravo. Prikazani so vsi štirje letni časi in spreminjanje narave. Navdušena sem bila nad lepoto narave in res upam, da jo nekoč vidim tudi v živo!

Naš velikonočni vikend se je žal zelo hitro zaključil. Pred nami pa je le še teden dni, pred vrnitvijo nazaj v Slovenijo. Upam, da ne bo minil prehitro :).